Dr.Vedat Şar Istanbul Üniversitesi Istanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra . uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda tamamladı. Psikotravmatoloji ve çocukluk çağı istismar ve ihmaline bağlı dissosiyatif bozukluklar konusundaki bilimsel çalışmaları nedeniyle çok sayıda uluslararası ödül aldı.  Uluslararası Travma ve Dissosiyasyon Derneği (ISSTD) ve Avrupa Travmatik Stres Derneği (ESTSS) Başkanlıkları’nı yaptı.

Dr.Vedat Şar 1955 yılında İstanbul’da doğdu. 1981 yılında Istanbul Üniversitesi Istanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Psikiyatri uzmanlık eğitimini1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1989-2014 yılları arasında Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve Istanbul Tıp Fakülteleri’nde çalıştı. 1990 yılında Psikiyatri Doçenti unvanını aldı, 1996 yılında aynı üniversitede Profesör oldu.  Psikotravmatoloji ve çocukluk çağı istismar ve ihmaline bağlı dissosiyatif bozukluklar konusunda uluslararası uzman olarak tanınmakta olup bu alandaki bilimsel çalışmaları nedeniyle çok sayıda atıf ve uluslararası ödül aldı.  Uluslararası Travma ve Dissosiyasyon Derneği (ISSTD) ve Avrupa Travmatik Stres Derneği (ESTSS) Başkanlıkları’na seçildi. Çalışma konusu ile ilgili çok sayıda bilimsel derginin yayın kurullarında yer almakta olup Amerikan Psikiyatri Birliği’nin DSM-5 Çalışma Grubu’na danışmanlık yaptı. 2014 yılından bu yana VKV Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli olan Prof.Dr.Vedat Şar aynı üniversitede 2019 yılında kurulan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın Başkanlığı’na getirildi.

Çalışma alanları: Tanı konulmasında ya da tedavisinde güçlük çekilen ve ileri değerlendirme gerektiren ruhsal bozukluklar (örn. dirençli kronik depresyon, uzamış matem, strese dayanıksızlık), çocukluk çağı ruhsal travmalarına ve ailesel konulara bağlı yaşam boyu süren psikolojik tepkiler ve dissosiyatif bozukluklar, yakın ilişki ve kimlik sorunları, tıbben açıklanamayan fonksiyonel bedensel belirtiler, dikkat eksikliği-hiperaktivite, evrelendirilmiş dinamik ve travma odaklı kısa ve uzun süreli psikoterapiler,  EMDR uygulamaları, yaratıcılığın psikolojisi ve performans artırımı.