Nörobilim ve Translasyonel Tıp
Bölümümüz, hem Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırmaları Laboratuvarı bünyesinde bulunan moleküler laboratuvarlar, deney hayvanı laboratuvarları, nörogörüntüleme alanları ve kognisyon laboratuvarı sayesinde birçok hipotezin test edilmesini ve laboratuvardan hasta başına bilginin taşınarak, psikiyatrik bozuklukların tanı ve tedavisinde yeni hedefler geliştirmeyi amaçlayan araştırmalar yürütmektedir. Bu araştırmalarda psikiyatrik bozuklukların gelişimi ve ilerleyiş sürecinde rol alan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik etmenler ayrıştırılmaya ve değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Ruhsal Travma ve Stres ile İlgili Ruhsal Bozukluklar
Kliniğimizde özellikle çocukluk çağı ruhsal travmalarına bağlı yaşam boyu ruhsal bozukluklar konusunda birikmiş bilimsel araştırma geçmişine dayalı bilgi ve beceri bulunmakta ve bu bilgiler yeni araştırmaların düzenlenmesi için kullanılmaktadır. Sürdürülen projeler arasında yakın ilişkilerde yaşanan travmatik deneyimlerin kökenleri ve sonuçları, çocukluk çağı ruhsal travmalarında koruyucu-kollayıcı anababalığın rolü, toplumsal cinsiyet kimliği ile ilişkili stres, dissosiyatif kimlik karmaşasının kökenleri ve boyutları sayılabilir.
Genç Erişkinlik Ruh Sağlığı
Öğrenci popülasyonu üzerinde yürütülen bu çalışmalar, genel yerleşke ruh sağlığını belirleyen faktörlerin araştırılması yanısıra, karmaşık travma sonrası stres bozukluğu, sınırda kişilik, madde kullanımı, kimlik karmaşası, bağlanma sorunları, intihar düşüncesi ve girişimini belirleyen faktörler, dayanıklılık ve duyarlılık ile işlevsellik konularına odaklanmaktadır.
Çocuk Ruh Sağlığı
Çocuk ruh sağlığı ekibi nörogelişimsel bozuklukların nedenleri anlamak ve etkili teşhis, tedavi, önleme stratejilerini belirleme için araştırmalar tasarlamaktadır. Yeni gelişen teknolojilerin (sanal gerçeklik, duyusal ve fizyolojik sensörler, ileri bilişsel bataryalar gibi) yardımı ile  bu hastalıkların davranışsal, sosyal, bilişsel ve etkileşim alanlarının ölçülebilir teknikler ile daha iyi anlaşılmasını, belli alt tiplerin belirlenmesini edeflemektedir.  Çocuk Ruh Sağlığı ekibi aynı zamanda hastanede uzun süre yatışı olan kronik hastalık tanılı çocuklara yönelik,teknoloji destekli psikoterapi modaliteleri üzerine de çalışmalarına devam etmektedir.
Toplum Ruh Sağlığı ve Epidemiyoloji
Ortaokul, lise ve yüksek okul öğrencilerinde, stres düzeyi yüksek meslek grupları (örneğin sağlık personeli, itfaiyeciler) ve sosyal kesimlerde (örneğin sığınmacılar) ruh sağlığı taramaları, bu kesimlerde sık görülmekle birlikte belirli genel psikopatoloji problemlerine odaklanmış projeler.
Fiziksel Hastalıklarda Ruh Sağlığı
Tıbben açıklanamayan ağrıların kökeni ve tedavisi, delirium’un değerlendirilmesi ve ele alınması, psikoonkoloji, obezitede görülen psikiyatrik bozukluklar ve nörobiyolojileri, pediyatrik hastalıklarda koruyucu ruh sağlığı alanlarında çalışmalar sürdürülmektedir.
Yaratıcılığın Psikolojisi ve Psikopatolojisi:
Üstün yetenek ve yaratıcı zekanın karşılaştığı güçlükler ve bunları aşma yolları bu alandaki çalışmalarımızın konularını oluşturmaktadır. Süren projeler emosyonların bu alandaki rolü, ruhsal travma ve dissosiyasyonun yeri, ve yaratıcı zihin ve davranışın kişilerarası ilişkilere etkisini konu almaktadır.